Het omega 3-vetzuurgehalte van regenboogforellen wordt hoger wanneer je korianderolie door hun voer doet. Kwestie van evenwichtsverschuivingen in de vetzuurchemie, suggereren onderzoekers van de universiteit van Saskatchewan in het Canadian Journal of Animal Science.

Volgens het Agricultural Institute of Canada opent het nieuwe afzetmogelijkheden voor de Canadese kruidenteelt.

Zoals bekend bevatten regenboogforellen en andere zalmachtigen relatief veel omega 3-vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA, 20 koolstofkernen in de keten) en docosahexaeenzuur (DHA,22 C). Die krijgen ze vooral binnen via hun dieet. In het wild bestaat dat uit fytoplankton en kleinere vissen, in kwekerijen uit vismeel en visolie. Wil je de teelt ‘groener’ maken door de vissen vootaan te voeren met plantenolie waar die omega 3-vetzuren van nature niet in zitten, dan dreig je een belangrijk verkoopargument te verspelen.

Helemaal zonder EPA en DHA komen de vissen dan niet te zitten. De minimale hoeveelheid die ze echt nodig hebben, kunnen ze aanmaken door alfa-linoleenzuur (ALA), een omega 3-vetzuur met 18 koolstofatomen, te verlengen. ALA kunnen ze niet maken maar het zit wél volop in plantaardige olie. Er is echter een complicatie: die planten bevatten ook linolzuur (ook 18 C, maar omega-6) dat door de vis wordt omgezet in arachidonzuur (20 C). Beide omzettingen worden deels verzorgd door dezelfde enzymen, en deze reacties concurreren dus met elkaar. De vis schijnt er geen last van te hebben

De Canadezen hebben nu een oude publicatie gevonden waaruit bleek dat korianderolie bij ratten de vorming van arachidonzuur afremt. Die olie bevat cis-6-octodeceenzuur oftewel petroselinezuur, een enkelvoudig onverzadigd C18-vetzuur dat qua vorm sterk lijkt op een tussenproduct van de arachidonzuurroute en daardoor vermoedelijk de rem zet op delta 6-desaturase, een van de betrokken enzymen.

Geef je forellen petroselinezuur, dan gaan die misschien ook minder arachidonzuur produceren en dan hebben ze extra enzymcapaciteit over om ALA in EPA en DHA om te zetten. Zo redeneerden althans de Canadezen. En het blijkt nog zo te werken ook.

Er wordt wel bij aangetekend dat je de korianderolie in de praktijk heel zorgvuldig zult moeten raffineren om alle vluchtige componenten er uit te krijgen. Anders krijg je forel met een hele rare koriandersmaak.

bron: Agricultural Institute of Canada

Onderwerpen