Vaccin mogelijk tegen allebei?
Infectie van hersencellen met het herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) levert een ‘dramatische’ toename op van de aanwezige hoeveelheid beta-amyloïde-eiwit. Het gebeurt zowel in in-vitrokweekjes van menselijke hersencellen, als in de hersenen van levende muizen. En als je goed zoekt in de beta-amyloïde-eiwitplaques uit de hersenen van overleden Alzheimerpatiënten dan vind je er DNA uit HSV-1 in terug , zo hebben onderzoekers van de universiteit van Manchester ontdekt.
Ze hebben het nog niet officieel gepubliceerd, maar wel verklapt aan het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
Het HSV-1 virus is voornamelijk bekend als veroorzaker van koortslippen. Bèta-amyloïdeplaques vormen het belangrijkste symptoom van alzheimer, en volgens de meeste onderzoekers zijn ze ook de oorzaak.
Dat er een verband tussen het herpesvirus en alzheimer bestaat, , wordt al langer vermoed. Volgens onderzoekers van de universiteit van Rochester (VS) treedt het effect vooral op bij dragers van een mutatie van het ApoE4-gen, dat te maken heeft met de vetafbraak.
Mainstream is echter om aan te nemen dat alzheimer helemaal niets met virussen te maken heeft. Ruth Itzhaki, een van de betrokken onderzoekers uit Manchester, suggereert zelfs dat dit verder onderzoek in de weg staat: “We need to carry out much work into this, but the problem is people are quite sceptical of a viral link.”
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen