Uitgloeien brengt diameter terug tot minder dan een nanometer
Aan de Berkeley-universiteit in Californië is een manier bedacht om koolstofnanobuisjes nog dunner te maken. Bij eentje werd de diameter teruggebracht van 21,5 naar 0,9 nanometer, zo melden ze in het decembernummer van Nano Letters.
De onderzoekers klemmen de buisjes vast tussen twee elektroden en sturen er een dusdanig grote elektrische stroom doorheen, dat ze net niet doorsmelten. Tegelijk bombarderen ze het buisje met elektronen, die er gaten in slaan. In de vrijwel vloeibare structuur kunnen de atomen zichzelf herschikken en de gaten opvullen, met als gevolg dat de diameter kleiner wordt.
Het proces is te controleren via de stroomsterkte en de tijd dat er wordt bestraald. Met een TEM-elektronenmicroscoop kan het precies worden gevolgd.
Volgens onderzoeker Tom Yuzvinsky is het proces onder meer te gebruiken om nanobuisjes te maken die meetrillen bij een zelf uitgekozen frequentie. Die resonantie is immers afhankelijk van de stijfheid van het buisje, en dus van de diameter. Hij denkt aan het gebruik van zulke buisjes om massa’s te bepalen op subatomaire schaal.
bron: Scientific American
Nog geen opmerkingen