Buisjes prikken bacteriën lek
Enkelwandige koolstofnanobuisjes zijn dodelijk voor E. coli. Het lijkt er op dat ze de celwand lek prikken, zo meldde Menachem Elimelech (Yale University) deze week tijdens het ACS-congres in Boston. Volgens hem moet het mogelijk zijn om met die buisjes een bacteriedodend oppervlak te creëren, maar het betekent tevens dat ze mogelijk een groter milieurisico vormen dan gedacht.
Dat nanobuisjes in vitro dodelijk kunnen zijn voor menselijke cellen, was al eerder aangetoond. Maar voor zover bekend had nog niemand het ooit met micro-organismen uitgeprobeerd.
Elimelech deed proeven met zorgvuldig gezuiverde buisjes, om uit te sluiten dat achtergebleven zware metalen invloed zouden hebben op de bacteriën. Hij diende die buisjes opwee manieren toe: los in het voedingsmedium drijvend en geïmmobiliseerd opfilterpapier. In beide gevallen bleek ongeveer tachtig procent van de E. colipopulatie binnen een uur te dood te zijn.
De aanwezigheid van een hoop los ronddrijvend DNA en RNA in het voedingsmedium suggereerde ernstige lekkage. SEM-elektronenmicroscoopopnamen lieten bovendien bacteriën zien met een ‘plat’ uiterlijk, zegt Elimelech.
Met dikkere, meerwandige buisjes lukt het niet.
Elimelech denkt dat je materialen bacterievrij kunt houden door nanobuisjes in of op het oppervlak te zetten. Mits je zeker weet dat ze er niet van af kunnen.
bron: NewScientist.com
Nog geen opmerkingen