Amerikanen bouwen kleinste ontvanger ter wereld
Een koolstofnanobuisje kan meetrillen met radiogolven in het AM- of FM-frequentiebereik, en zo dienen als radio-antenne. Dat meldt de groep van Alex Zettl (Berkeley) op de website van Nano Letters. Het is ze al gelukt om ‘Good Vibrations’ van de Beach Boys op hun nanoradio te ontvangen.
De radio werkt met een koolstofnanobuisje dat aan één einde wordt vastgemaakt aan een elektrode, die is verbonden met de minpool van een batterijtje. Een tweede elektrode, verbonden met de pluspool, zit er vlak in de buurt. Het geheel bevindt zich in een vacuüm.
Het losse uiteinde van het nanobuisje zit dicht genoeg bij de elektrode om elektronen te laten overspringen. Wanneer radiogolven het buisje vervolgens aan het trillen brengen, werkt het geheel als versterker. Met een zeer gevoelige oortelefoon kun je het radiosignaal horen.
De te ontvangen frequentieband hangt af van de lengte van het nanobuisje. Maar je kunt het een beetje ‘tunen’ door de positieve elektrode te verschuiven waardoor er meer of minder mechanische spanning op het buisje komt te staan.
Een beetje kraken doet het wel. Volgens Zettl komt dat omdat het vacuüm niet volmaakt is en er atomen overspringen tussen het buisje en de elektrode. Hij suggereert zelfs om dat effect te benutten in een nano-massaspectrometer.
bron: UC Berkeley
Nog geen opmerkingen