Therapeutische inzet van dodelijk gas
Britse onderzoekers hebben een veilige manier bedacht om kleine hoeveelheden koolstofmonoxide (CO) toe te dienen aan patiënten, bijvoorbeeld als ontstekingsremmer. Ze denken dat therapeutisch gebruik van CO hierdoor voor het eerst haalbaar wordt.
De truc is om CO in te bouwen in een ‘CO-releasing molecule’. Zo’n CORM is een anorganisch metaalcomplex dat oplosbaar is in water (of bloed). Een voorbeeld is tricarbonyldichloorrutheen, [Ru(CO)3Cl2]2. In opgeloste vorm valt zo’n molecuul binnen dertig minuten tot een paar uur uiteen, waarbij CO vrijkomt.
De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat CO een nuttig geneesmiddel kan zijn. Kleine hoeveelheden remmen ontstekingen, verbeteren de bloeddoorstroming en kunnen afstoting van donororganen tegengaan. Het probleem is uiteraard dat grotere hoeveelheden dodelijk zijn. Een lage dosis toedienen via de longen kan wel, maar is vragen om ongelukken.
Het Northwick Park Institute for Medical Research (NPIMR) in Londen en de University of Sheffield hebben samen een bedrijfje opgericht, genaamd hemoCORM, om de techniek te commercialiseren. De eerste klinische tests zouden over een jaar of twee kunenn beginnen.
bron: EPSRC
Nog geen opmerkingen