Paardenmiddel tegen broeikaseffect

Als niks anders meer helpt kun je altijd nog negentiende-eeuwse anorganische chemie gebruiken om CO2 uit de atmosfeer te halen. Dat claimt Frank Zeman (Columbia University, New York) in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Hij is het nog niet van plan, maar met zijn idee zou hij een gooi kunnen doen naar de 25 miljoen dollar die de Britse zakenman Richard Branson heeft uitgeloofd voor de eerste wetenschapper die tien miljard ton CO2 kan vangen.

Het idee is om lucht uit de atmosfeer in contact te brengen met geconcentreerd NaOH (natronloog). Er ontstaat dan natriumcarbonaat. Als je daar Ca(OH)2(gebluste kalk) bij doet, dan slaat CaCO3 neer (en krijg je je NaOH terug). Het calciumcarbonaat laat je door verhitting weer ontleden tot CO2 en CaO (gebluste kalk). De kalk los je in water op om je Ca(OH)2 weer terug te krijgen, de zuivere CO2 vang je op en berg je ondergronds op.

Volgens de berekeningen van Zeman is het proces energetisch redelijk efficiënt. Je hoeft slechts één koolstofatoom te verbranden om vier koolstofatomen te vangen.

Collega’s waarschuwen intussen wel dat dit soort processen gemakkelijk als excuus kunnen worden gebruikt door figuren met een verslaving aan fossiele brandstoffen.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen