Ian Wilmut wil embryo’s met erfelijke aandoeningen vervangen door een gerepareerde kloon.
Wilmut (Roslin Insitute, Edinburgh) werd beroemd als schepper van het gekloonde schaap Dolly. In zijn nieuwste boek, ‘After Dolly’, komt hij met een controversieel plan om via kloontechniek betere mensen te scheppen.
Wilmuts idee is om embryo’s, die lijden aan een erfelijke aandoening zoals Huntington of taaislijmziekte, te ontdoen van een of meer stamcellen. In het DNA van die cellen wordt de erfelijke fout hersteld. Vervolgens maak je er een kloon van, en die plaats je terug in de biologische moeder om uit te groeien tot een gezonde baby.
Wilmut is altijd een verklaard tegenstander geweest van het klonen van mensen. Maar hij zegt nu dat een embryo van honderd cellen nog geen mens is. “Ik kan gewoon niets immoreels zien in deze methode om ziekte en lijden te voorkomen”, aldus de Schot, die wel een discussie verwacht over de vraag waar het voorkomen van ziektes eindigt en het kunstmatig verbeteren van kinderen begint.
Anderen denken daar intussen heel anders over. Die gebruiken termen als ‘onethisch’ en ‘totaal pervers’, onder meer omdat het oorspronkelijke, zieke embryo de procedure uiteraard niet overleeft.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen