Met rijpe witte bloedcellen lukt het ook, zeggen Amerikanen
Erfelijk materiaal uit volledig gedifferentieerde cellen vormt een bruikbare basis voor een kloon. Hoe rijper hoe beter, zo stellen Amerikaanse onderzoekers in het novembernummer van Nature Genetics.
Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat alleen ongedifferentieerde stamcellen een bruikbare kloon opleveren. Zelfs het schaap Dolly, dat officieel uit een volgroeide cel voortkwam, zou in werkelijkheid uit een stamcel zijn gekweekt. Per ongeluk, wel te verstaan.
De onderzoekers probeerden het uit met granulocyten van muizen, een soort witte bloedcellen. Ze namen granulocyten in verschillende ontwikkelingsstadia, van stamcel tot volledig volgroeid, en probeerden daar klonen uit te kweken door de celkern over te plaatsen naar een ‘leeggehaalde’ eicel.
De slaagkans van deze vorm van klonen is nooit hoger dan een paar procent, maar tot ieders verbazing bleek de operatie efficiënter te verlopen naarmate de cellen rijper waren. Ruim eenderde van de volgroeide cellen leverde een blastocyst op, tegen slechts vier procent van de onrijpe cellen. En alleen met de volgroeide cellen lukte het om twee gekloonde muisjes te kweken, al bleven ze na de geboorte maar een paar uur in leven.
Onderzoeksleider Jerry Yang (University of Connecticut) noemt de conclusies “very, very surprising, very shocking to us”. De verbazing was des te groter omdat een volgroeide granulocyt zichzelf normaal gesproken niet eens kan delen.
Of het ook bij mensen zo werkt, is uiteraard de volgende vraag.
bron: Reuters, BBC News
Nog geen opmerkingen