MicroGC-injectiemodule haalt het beste uit een kolom.

Miniaturisering van componenten maakt gaschromatografen sneller, zuiniger en gevoeliger dan ooit. Dat is de boodschap waarmee Concept to Volume uit Enschede onlangs de aandacht trok op de vakbeurs Pittcon in Orlando, Florida. De eerste MicroGC-modules, die samen met kennisinstellingen als TNO en MESA+ zijn ontwikkeld, komen later dit jaar op de markt.

“We hebben alle relevante partijen aan de stand gehad”, vertelt medewerker Vincent Spiering. “Ze waren laaiend enthousiast.” Hij legt uit dat de winst vooral valt te halen in de sample definition. “We kunnen heel kleine volumes heel scherp inbrengen in de kolom. Daarbij is het dode volume zo beperkt mogelijk. Zo krijg je veel scherpere pieken.”

Die winst laat zich op twee manieren verzilveren. Je kunt voor een gegeven scheiding volstaan met een kortere kolom en zo de analysetijd verkorten. Maar je kunt ook met bestaande kolommen veel betere chromatogrammen realiseren, en volgens Spiering zitten de huidige gebruikers daar nog het meeste op te wachten. “We kunnen wel miniatuurkolommen etsen uit silicium, maar die zijn nu nog slechter van kwaliteit. En de marktacceptatie is gemakkelijker als je met bestaande kolommen werkt. De klant kan dan zijn bestaande procedures handhaven. We hebben trouwens ook kolommenproducenten op de stand gehad. Met onze apparatuur kunnen ze pas goed laten zien wat een kolom kan.”

 

OEM’ers

Spiering vertelt dat C2V jaren geleden is begonnen als dienstverlener. “We waren partner bij miniaturisatieprojecten, deden micromachining voor bedrijven die geen 25 miljoen kunnen investeren in die technologie.” Na een periode onder de vleugels van telecombedrijf Alcatel, gevolgd door een verzelfstandiging, ontstond de huidige specialisatie op het gebied van de micro­ fluïdica. “We hebben ons herbezonnen en gekeken waar we waarde zouden kunnen toevoegen. We kwamen uit op een modulair systeem van vloeistofchips. Vervolgens zagen we dat je daar in een GC veel voordeel van zou kunnen hebben.”

Het bedrijf gaat geen complete GC’s bouwen. “We praten liever over een GC-module. De software en zo, doen we niet zelf. We benaderen degenen die nu al GC’s verkopen, de original equipment manufacturers oftewel OEM’ers. Dat is een beperkt aantal klanten, maar het zijn wel klanten die grote aantallen kopen. We hebben liever één klant die die duizend GC’s afneemt, dan duizend die er elk maar eentje willen.”

De MicroGC maakt ook nieuwe toepas­ singen mogelijk. Spiering is bezig met gasproducenten die continu de samenstelling van hun aardgas willen meten om hun afnemers de juiste rekening te kunnen sturen. “Het gaat dan vaak om gasbronnen op afgelegen plekken, ergens midden in de woestijn. Een analyseapparaat hoeft daar niet per se klein te zijn, maar het moet wel een heel scherpe scheiding geven.” Een beetje miniaturisering kan intussen geen kwaad, omdat hierdoor ook het energie­ verbruik vermindert. “Zo kun je het apparaat laten werken op een lokale energiebron, zoals zonnecellen.”

 

Prioriteit

Een ander plan betreft de detectie van zenuwgassen en toxische gassen. Volgens Spiering is een GC daarvoor de aangewezen methode, omdat hij een enorm breed spectrum aan stoffen kan detecteren. “Politie en brandweer moeten snel kunnen meten, binnen enkele seconden, zodat ze op tijd een gasmasker kunnen opzetten. Er loopt een project om een analyse-instrument te integreren in de kleding van soldaten, misschien als een soort button. Dat vraagt een heel kort kolommetje.”

Maar voorlopig ligt de prioriteit bij de OEM’ers. “Ik verwacht in het derde kwartaal de eerste evaluatiemodules te kunnen leveren aan een aantal geselecteerde klanten. We hebben al een wachtlijst. De need is er!”

 

www.c2v.nl

Onderwerpen