Waarom kippen aansterken door antibiotica - en mensen wellicht ook

Antibiotica bevorderen de groei van kippen doordat ze niet alleen bacteriën afremmen, maar ook darmontstekingen. De dieren hebben hierdoor minder last van spierafbraak en verliezen minder energie, terwijl het fitte gevoel ook nog eens bevorderend werkt op de eetlust. Dat stelt hoogleraar Theo Niewold, van de Faculteit Bio-ingenieurs van de Katholieke Universiteit Leuven.

Niewold denkt met ‘natuurlijke’ stoffen, die niet als antibioticum werken, hetzelfde resultaat te kunnen bereiken, met minder kans op schadelijke effecten.

Dat antibiotica de groei van kippen (en ook varkens) met drie tot vijf procent kunnen versnellen, is vijftig jaar geleden bij toeval ontdekt. Hoe het precies kwam, begreep niemand. Aangenomen werd dat de darmflora er gunstig door werd beïnvloed. Maar als dat de reden was, moesten enzymen en probiotica eveneens de groei bevorderen. In de praktijk doen ze dat nauwelijks.

Desondanks zijn de ‘antimicrobiële groeibevorderaars’ (AMGB’s) jarenlang standaard door kippen- en varkensvoer gemengd. Per 1 januari 2006 heeft de EU ze echter verboden, en de VS is hetzelfde van plan. Gevreesd werd dat de toediening de resistentie van bacteriën tegen antibiotica in de hand werkt, wat vooral slecht nieuws is voor mensen die via het vlees zulke bacteriën binnenkrijgen.

Nu het ware werkingsmechanisme is achterhaald, kan gericht worden gezocht naar vervangende groeibevorderaars. Als die worden gevonden, kunnen ze in een later stadium misschien zelfs de basis vormen van een natuurlijke ontstekingsremmer voor menselijk gebruik. Die zou dan vooral moeten zorgen dat mensen die aan een slopende ziekte lijden, in elk geval hun eetlust behouden en minder snel verzwakken.

bron: K.U. Leuven

Onderwerpen