Pluimvee produceert menselijke proteïnen als mogelijk kankermedicijn
Bij het Roslin Institute in Edinburgh (Schotland) worden genetisch gemodificeerde kippen gekweekt die eieren leggen met therapeutische menselijke eiwitten in het eiwit. Gehoopt word dat deze productiemethode goedkoper is dan het werken met gemodificeerd melkvee.
Onderzoeksleider Helen Sang kan deze week haar ei kwijt in de Proceedings of the National Academy of Sciences, maar ze blijkt al vijftien jaar bezig te zijn met het project. Inmiddels zijn vijf generaties kippen geboren met bruikbare hoeveelheden product in hun eieren. In totaal zou het gaan om ongeveer 500 kippen.
Sommige van de kippen produceren menselijk interferon b-1a. Andere maken miR24 aan, een antilichaam waarmee men kwaadaardige melanomen hoopt te behandelen.
Volgens Sang is het grote voordeel van kippen dat hun levenscyclus relatief kort is en dat ze zich heel snel kunnen vermenigvuldigen: met een ei per kip per dag heb je snel een kippenhok vol.
Wel moet de productconcentratie in de eieren nog omhoog. Sang denkt dat de productie van interferon door kippen nu al commercieel interessant zou kunnen zijn. Dit eiwit is zeer actief en je hebt maar kleine hoeveelheden nodig om een patiënt te behandelen. Bij antilichamen liggen de doseringen echter vele malen hoger hoger.
Overigens waarschuwt het Roslin Institute dat het nog wel een jaar of tien kan duren voordat de geneesmiddelen op de markt komen.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen