Simpelweg de eiwitbalans verstoren van twee eiwitten kan de oplossing zijn tegen antibioticaresistente bacteriën.
Door overmatig gebruik van antibiotica zijn er al talloze bacteriestammen resistent geworden en ondanks dat dit probleem al lang bekend is, is er nog steeds geen ideale oplossing voor dit probleem.
De nieuwste mogelijke oplossing publiceerden Gloria Culver en Keith Connolly (universiteit van Rochester/Harvard) deze week in Molecular Microbiology. Hun onderzoek focust zich op de ribosomen van bacteriën. Het principe is simpel, zonder ribosomen zijn er geen eiwitten en zonder eiwitten is het moeilijk te overleven. Het mooie is dat sommige eiwitten nodig zijn om hun ‘eigen’ ribosomen te laten ontwikkelen.
In E. coli troffen de onderzoekers de eiwitten RbfA en KsgA aan. Deze twee eitwitten moeten in balans blijven wil de bacterie kunnen overleven. Raakt dit evenwicht verstoord en is een van de eiwitten niet in een optimale concentratie aanwezig, komen de bijbehorende ribosomen niet volledig tot ontwikkeling. De onderzoekers noemen het zelf de kip-ei-discussie van de microbiologie. Terwijl de eiwitten essentieel zijn voor de ontwikkeling van de ribosomen, zijn de ribosomen nodig om de diezelfde eiwitten te produceren.
De onderzoekers zoeken nu naar een mogelijkheid om de RbfA-productie te verstoren. Dit eiwit komt niet voor in mensen en zou om die reden een ideaal doelwit kunnen zijn zonder dat het de eiwitproductie in humane cellen verstoort.
Nog geen opmerkingen