De Sectie Scheikundeonderwijs heeft een subsidie gegeven voor de leskisten van scheikundelerares Elma Schenkelaars.

Elma Schenkelaars van het Stedelijk Gymnasium Arnhem is blij met de bijdrage van 300 euro voor haar project. Ze vertelt over de ontstaans-geschiedenis: “Net toen de tweede fase inging op de middelbare school kwam ik Jan Peper [toentertijd directeur C3, red.] tegen op de Woudschoten Chemieconferentie. Het idee ontstond om, als onderdeel van hun praktische opdracht, leerlingen van de middelbare school chemie te laten promoten op hun oude basisschool. Zo sla je twee vliegen in één klap. Leerlingen van de basisschool krijgen al vroeg te maken met chemie en onze eigen middelbare school wordt onder de aandacht gebracht.”

LESKISTEN

Een aantal pilotexperimenten mondden uit in het project ‘Terug naar de basis(school)’. Stichting C3 heeft in samenwerking met Elma dit project uitgewerkt tot een praktische handleiding op cd-rom en internet voor leraren. De handleiding bevat voorbeelden van practicumlessen die leerlingen op hun oude basisschool kunnen uitvoeren en handvatten voor de beoordeling. Elma wilde het project nog verder uitbreiden en heeft begin 2004 subsidie aan-gevraagd bij de Sectie Scheikundeonderwijs (SSO). Haar idee was dat leerlingen, nadat ze hun practicumles gegeven hebben, een ‘leskist’ achterlaten met materiaal voor meer experimenten. De inhoud bestaat uit een handleiding, wat huis-, tuin- en keukenchemicaliën, schaaltjes, et cetera. De middelbare scholieren moeten zelf de inhoud bedenken en maken. Hierdoor krijgen ze ervaring met het verzinnen van experimenten en het schrijven van een goede handleiding. Tegelijkertijd verlaagt het de drempel voor leraren om meer met chemie te doen in het basisonderwijs. De scholieren halen na een maand de kist weer op waarna er nog uitwisseling van ervaringen plaatsvindt met de leraar.

JET-NET

Elma heeft nog meer pijlen op haar boog. Via Jet-Net, het Jongeren en Techniek Netwerk, heeft ze voor een ander project een subsidieaanvraag lopen. Daar heeft ze al, net als alle andere aanvragers, 2.500 euro van binnen. En wellicht wordt dit verhoogd tot een bedrag tussen 5.000 en 30.000 euro. Die 2.500 euro is voor het opzetten van een samenwerkingsprogramma tussen het Stedelijk Gymnasium Arnhem en Akzo Nobel. De bedoeling is om verschillende aspecten van een van de producten van Akzo Nobel, carboxymethylcellulose (CMC), een verstevigingmiddel dat in toetjes zit en ook als plakmiddel dient in behanglijm, onder de loep te nemen. Dit onderwerp zal vanaf de eerste klas tot en met het eindexamen terugkeren. Zo zal de chemie achter het product, maar ook economische en milieu-aspecten van de stof behandeld worden. Excursies naar de vestiging van Akzo Nobel in Arnhem staan natuurlijk ook op het programma.

www.c3.nl

www.jet-net.nl

www.kncv.nl/sso

Onderwerpen