Hittebestendig luchtfilter voorkomt NOx-vorming
Britse onderzoekers hebben een keramisch materiaal gevonden dat zuurstof uit lucht kan filteren bij 800 graden Celsius. Ze denken hiermee een aardgasgestookte elektriciteitscentrale te kunnen bouwen die geen NOx produceert en vrijwel zuivere koolstofdioxide uit zijn schoorsteen laat komen, zo schrijven ze in de tijdschriften Materials World en The Chemical Engineer.
Het keramiek heet lanthaan-strontium-kobalt-ijzeroxide, afgekort LSCF. Het is eigenlijk ontwikkeld voor gebruik in brandstofcellen.
Een groep onder leiding van prof. Ian Metcalfe (Newcastle University) heeft er nu buisjes van gemaakt met een diameter van een paar millimeter. Het idee is dat de brandstof, methaan, door deze buisjes stroomt. De verbrandingslucht stroomt er aan de buitenkant omheen. Alleen de zuurstof uit die lucht passeert de buiswanden en reageert met methaan, de stikstof stroomt gewoon weer naar buiten.
De verbrandingsproducten CO2 en water worden aan het uiteinde van de buisjes opgevangen en gescheiden. De CO2 kan vervolgens als grondstof voor andere processen worden gebruikt of, zoals Shell in Pernis nu al doet, als ‘meststof’ worden doorverkocht aan de glastuinbouw.
De onderzoekers hebben nog niet geprobeerd om rond deze buisjes een stoomketel van het formaat elektriciteitscentrale te bouwen, maar ze zien geen reden waarom het niet zou kunnen. Ze denken dat het ook mogelijk moet zijn om er een vergasser van te maken, die methaan omzet in synthesegas dat weer kan dienen als grondstof voor koolwaterstoffen.
bron: Newcastle University
Nog geen opmerkingen