In de VS is een amorfe vorm van koolstof gemaakt die qua hardheid alleen door diamant wordt overtroffen. Het zou wel eens nuttig spul voor technische toepassingen kunnen zijn, melden onderzoekers van Stanford University en het Carnegie Institution.
Een publicatie in Physical Review Letters zit er aan te komen.
Wendy Mao en collega’s gingen uit van ‘glasachtig koolstof’, een materiaal dat in de jaren 50 is ontdekt en dat volgens de laatste berichten een buckyball-achtige structuur lijkt te hebben. Door dit samen te persen bij meer dan 400.000 bar ontstond het nieuwe materiaal.
Een blokje van de ‘nieuwe’ koolstof blijkt tegelijk een druk van 1,3 miljoen bar in één richting en 600.000 bar in de overige richtingen te kunnen weerstaan.
Aangezien het materiaal amorf is, mag je verwachten dat het in alle richtingen even drukvast is. Diamanten zijn kristallijn en daarbij maakt het juist wèl heel erg uit of je wel of niet parallel aan het kristalrooster perst.
Als voor de hand liggende toepassing wordt gedacht aan aambeelden, zoals die in laboratoria worden gebruikt om andere materialen onder extreem hoge druk te zetten. Momenteel gebruikt men daar diamant voor, maar het nieuwe materiaal zou wel eens goedkoper én gemakkelijker verwerkbaar kunnen zijn.
bron: Carnegie Institution
Nog geen opmerkingen