Gif in Amerikaans kattenvoer geïdentificeerd; bron besmetting blijft raadsel
Aminopterine blijkt het gif te zijn dat talloze huisdieren in de VS doodziek heeft gemaakt, zo blijkt uit onderzoek in het lab van het New York State Department of Agriculture and Markets in Albany. De besmetting is dermate ongewoon dat het weken heeft gekost voordat iemand het raadsel wist op te lossen.
Het gif zat in vleesbrokjes met jus, geproduceerd in de VS door Menu Foods. Ruim een week geleden riep dit Canadese bedrijf 60 miljoen verpakkingen terug, na een stroom van klachten over honden en katten met serieuze nierproblemen. Het besmette voer is onder een groot aantal merknamen verkocht in de VS, Canada en Mexico. Een klein aantal verpakkingen zou in Europa zijn geïmporteerd.
Tot nu toe zijn minstens 14 dieren overleden, waarvan negen in het kwaliteitscontrolelab van Menu Foods. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.
De eerste chemische analyses van Menu Foods leverden niets op. Ook de veterinaire faculteit van Cornell University kon niets vinden. In Albany heeft nu dus kennelijk iemand een briljante ingeving gehad.
Aminopterine (4-aminofoliumzuur) is een stof die vroeger werd gebruikt als chemotherapie, en als middel om een abortus op te wekken. Aminopterine is ook bruikbaar als rattengif, maar in de VS en Canada niet voor dat doel toegelaten. Een hoge dosis leidt inderdaad tot nierschade.
Hoe deze stof in de kattenbrokken terecht heeft kunnen komen, is een raadsel. In de VS is hij niet op grote schaal in omloop, en de meeste voedselveiligheidsexperts hadden er zelfs nog nooit van gehoord. Gesuggereerd wordt dat hij in een partij tarwegluten kan heben gezeten, die Menu Foods had ingekocht in China.
Volgensde FDA is die partij gluten niet verwerkt in producten voor menselijke consumptie, alleen in honden- en kattenbrokken. Gevaar voor de volksgezondheid is er dus officieel niet.
bron: New York Times
Nog geen opmerkingen