Bayer heeft een kathode in de aanbieding die het elektriciteitsverbruik van chloorelektrolyse met 30 procent vermindert. Als de hele Duitse chloorindustrie er op zou overschakelen zou dat het totale Duitse elektriciteitsverbruik met een heel procent doen dalen, claimt het chemieconcern in een persbericht.
Bij het chlooralkaliproces, in een zogeheten membraanelektrolysecel, wordt chloor bereid uit een oplossing van natriumchloride. Als bijproduct ontstaat waterstofgas aan de kathode, en dat zou nuttig kunnen zijn maar in de meeste industriële situaties is het voorlopig alleen maar vervelend.
Het idee van de ‘zuurstofgedepolariseerde’ kathode, afgekort ODP, is dat je voortdurend zuurstof of lucht aan de kathode toevoert. In plaats van waterstof vormt zich daar dan extra water. Bijkomend voordeel is dat het proces een voltje minder nodig heeft om te werken, en dáár zit de elektriciteitsbesparing in.
Op de locatie Brunsbüttel is Bayer er zeker 10 jaar mee aan het experimenteren geweest. In het begin werden de elektrodes ingekocht maar tegenwoordig worden ze in eigen huis gemaakt, onder de hoede van Bayer Technology Services. Uit een eerdere publicatie van dat bedrijfsonderdeel valt op te maken dat de elektrodes bestaan uit textiel dat met een reeks verschillende stoffen wordt gecoat en vervolgens afgebakken; een ingewikkeld proces dat een week of 12 in beslag neemt.
Na succesvolle toepassingen in Brunsbüttel en Shanghai heeft BayerMaterialScience nu dus besloten om de ODP-elektrodes ook aan derden te gaan verkopen. Dat loopt via ingenieursbureau ThyssenKrupp Uhde/Uhdenora, dat ook de rest van de elektrolysecellen bouwt.
Of er al klanten zijn is niet bekend gemaakt.
bron: Bayer
Nog geen opmerkingen