Bestaande middelen helpt wellicht tegen hersenziekte

Cellen die hun eigen inhoud opeten zouden wel eens een zegen kunnen zijn voor Huntingtonpatiënten, suggereren Britse onderzoekers deze week in Nature Chemical Biology.

Huntington is een erfelijke, nog ongeneeslijke hersenziekte waarbij verkeerd gebouwen eiwitten zich ophopen in de hersenen. Hierdoor krijgt de patiënt onder andere last van ongecontroleerde bewegingen en verandert zijn persoonlijkheid.

Normale cellen komen van hun foute eiwitten af door ze op te eten, een proces dat autofagie wordt genoemd. Onderzoekers van de University of Cambridge testten daarom in fruitvliegjes en zebravissen of bestaande medicijnen die autofagieroute stimuleren.

Een van de succesvolle middelen was verapamil, dat nu wordt voorgeschreven tegen hoge bloeddruk. Dit middel remt de calciuminstroom in cellen, wat ook zorgt voor autofagie. Een ander bloeddrukverlagend middel, clonidine, versnelt autofagie door de boodschapperstof cyclisch AMP te remmen.

De vraag is uiteraard of de geneesmiddelen hetzelfde effect hebben op mensen. Omdat patiënten met het gen voor Huntington meestal pas last krijgen van de ziekte als ze 35 of ouder zijn, hoopt onderzoeksleider David Rubinsztein dat een van de middelen de ziekte kan voorkomen. “Het is veel makkelijker om iets te voorkomen dan om het te behandelen als de ziekte zich al geopenbaard heeft.”

Bron: Science Daily

Onderwerpen