Poging om bloedvaten in tumoren dicht te metselen
Amerikaanse onderzoekers hebben multifunctionele nanodeeltjes gecreëerd die zich specifiek ophopen in de bloedvaten van tumorweefsel. Het idee is dat ze daar de vorming van bloedklonters bevorderen waardoor uiteindelijk de tumor afsterft, zo blijkt uit een publicatie die deze week wordt verwacht op de website van PNAS.
De onderzoekers van het MIT en de University of California (Santa Barbara) begonnen met de ontdekking van een oligopeptide dat bij muizen de bloedvaten van borsttumoren blijkt te kunnen vinden. CREKA is een sequentie van vijf aminozuren: cysteïne-arginine-glutaminezuur-lysine-alanine. Hij blijkt zich te hechten aan gestold bloed, dat in gezond weefsel niet voorkomt maar in tumoren wel.
De onderzoekers hechtten CREKA vervolgens aan nanodeeltjes van superparamagnetisch amino dextran-gecoat ijzeroxide (SPIO). Deze deeltjes worden gebruikt als contrastmiddel bij MRI-scans. Om ze nog beter zichtbaar te maken werd er een fluorescente groep aan gehecht.
Deze CREKA-SPIO deeltjes blijken zich bij muizen inderdaad in tumoren op te hopen. Daarbij veroorzaken ze extra bloedstolsels waaraan zich nog meer nanodeeltjes kunnen hechten. Dit zelfversterkende effect leidde er toe dat maximaal 20 procent van de bloedvaten helemaal verstopt raakte. Te weinig om de tumor te smoren, maar een veelbelovend uitgangspunt voor verder onderzoek.
De onderzoekers denken er tevens over om geneesmiddelen aan de deeltjes mee te geven.
bron: UCSB, BBC News
Nog geen opmerkingen