Injectie van witte bloedcellen van mutante muizen bij hun soortgenoten met kanker, zorgt voor genezing en verdwijning van de tumoren. Dat stellen onderzoekers aan de Wake Forest University School of Medicine deze week in hun publicatie in Proceedings of the National Academies of Science.
In 1999 ontdekten wetenschappers een mutante muis die in staat was weerstand te bieden aan heel agressieve vormen van kanker. Hij bleek deze uitzonderlijke eigenschap bovendien door te geven aan ongeveer 40 procent van zijn nageslacht.
Zheng Cui en collegae hebben nu ontdekt dat de witte bloedcellen van de mutante muizen hiervoor verantwoordelijk zijn. Injectie van de cellen in muizen met kanker zorgde dat hun tumoren verdwenen, onafhankelijk van de plaats van injectie. Bovendien leverde een eenmalige injectie resistentie tegen de ziekte tot de datum van publicatie (10 maanden later) en had de behandeling geen bijeffecten.
Opvallend is dat de weerstand niet van T-lymfocyten afkomstig is, maar van het aangeboren immuunsysteem via macrofagen, neutrofielen en ‘natural killer cells’.
Uit het patroon van overerving van de mutatie menen de onderzoekers af te leiden dat de mutatie in de muizen in één dominant gen zit. “Dat gegeven geeft hoop op één enkele schakelaar die het tumor-aanvechtend gedrag activeert”, aldus medeonderzoeker Mark Willingham. Hij suggereert de mogelijke ontwikkeling van medicijnen die deze schakelaar aan kunnen zetten.
Het gen in kwestie is echter nog niet geïdentificeerd, waarschijnlijk doordat het een mobiel gen is dat van het ene chromosoom naar het andere ‘hupt’.
De vindingen hebben wetenschappers in ieder geval voldoende geïnspireerd om op zoek te gaan naar kankerresistente mensen. “In eerdere studies met gezonde mensen is al gevonden dat sommige mensen veel beter resistent zijn tegen kanker dan gedacht werd”, zegt Cui, “menselijke resistentie is veel sterker dan die van muizen.”
Bron: Newscientist.com en Scientific American, 9 mei 2006
Nog geen opmerkingen