Ontbijtvlokken zijn het ideale voedingsmedium voor schimmels waar je geneesmiddelen uit wilt winnen. De samenstelling is veel constanter dan die van de gebruikelijke voedingsmedia en dus krijg je ook altijd dezelfde producten, claimen onderzoekers uit Oklahoma in het Journal of Natural Products.
Het bewijs is een middel tegen ‘schimmelinfecties’ door de gist Candida albicans, opgediept uit een zak vol Cheerios-ontbijtvlokken die vier weken eerder waren geënt met de schimmel Bionectria ochroleuca.
Volgens ontdekker Robert Cichewicz hebben die standaard-voedingsmedia het probleem dat de schimmels, die je er op kweekt, uiteindelijk altijd hetzelfde groepje mycotoxines gaan aanmaken. Door ze een andere voedingsbodem aan te bieden, hoopte hij ze aan te zetten tot de productie van afwijkende gifstoffen. Een zoekactie in de schappen van de lokale supermarkt leverde een doos overjarige Cheerios op, waar schimmels inderdaad perfect op bleken te groeien.
Vervolgens legde hij een bibliotheek aan van extracten uit die schimmels, en probeerde uit of ze ergens tegen hielpen. Zo vond hij uiteindelijk zeven verschillende metabolieten die de biofilmvorming van C. Albicans tegengaan. Drie daarvan, afkomstig uit de bodemschimmel Bionectria ochroleuca, waren nooit eerder beschreven.
De volgende ontdekking was dat je die Cheerios niet in erlenmeyers moet kweken maar in zogeheten mycobags, ‘ademende’ zakken van polypropeen waarin mycelia worden gekweekt voor de paddenstoelenteelt. Cichewicz kwam ze bij toeval tegen op een weblog voor paddo-liefhebbers. In één zo’n zak van 50 dollarcent kun je evenveel Cheerios laten verschimmelen als in 18 erlenmeyers, en het scheelt achteraf nog een hoop afwas ook. Terwijl je vrijwel dezelfde metabolietencocktail blijkt te krijgen als in glas.
Overigens benadrukt Cichewicz dat hij alle ontbijtproducten uit de super heeft geprobeerd en dat alleen Cheerios echt voldoen als schimmelvoedingsbodem. Helaas zijn Cheerios op het Europese vasteland niet verkrijgbaar en schijnt de Britse variant anders van samenstelling te zijn. Iemand suggesties voor een alternatief?
bron: C&EN
Nog geen opmerkingen