Vloeibare helium-waterstoflegering voorspeld in kern

In het binnenste van gasreuzen zoals Jupiter en Saturnus mag je een vloeibare mix van waterstof en helium verwachten die zich gedraagt als een metaal. Dat voorspellen Raymond Jeanloz (Berkeley) en Lars Stixrude (University College, Londen) op de website van PNAS.

De onderzoekers hebben uitgerekend wat er met helium gebeurt onder de condities die heersen in de kern van een gasreus. Denk daarbij aan een druk van 70 miljoen bar en een temperatuur van 10.00 tot 20.000 graden Celsius.

Bekend was al dat waterstof onder dergelijke omstandigheden iets weg heeft van kwik, met een rooster van dicht op elkaar gedrukte kernen waar de elektronen vrij tussendoor vliegen. Van een isolator verandert het dus in een geleider.

Aangenomen werd dat voor helium de druk nog net niet hoog genoeg was; het zou 100 miljoen bar moeten zijn. Uit de berekeningen blijkt echter dat de hoge temperatuur de drempel verlaagt en dat metaalgedrag binnenin Jupiter wel degelijk moet kunnen.

De eigenschappen van helium en waterstof komen zelfs dusdanig overeen dat je mag verwachten dat ze mengen tot een soort vloeibare legering.

bron: UC Berkeley

Onderwerpen