Een persoonlijk voedingsadvies op basis van uw DNA? In de VS is het al te bestellen, en volgens DSM kan het een groot succes worden.

Als een van de eerste ter wereld biedt Sciona uit New Haven, Connecticut, genetische tests aan op commerciële basis. Aan de hand daarvan kunnen consumenten een voedingspatroon kiezen dat voor hen persoonlijk de kans op ziektes verkleint. Personalized nutrition, dus. Onlangs nam DSM Venturing er een minderheidsbelang in.

SNP’s

Peter Weber, van DSM Nutritional Products (voorheen Roche Vitamins & Fine Chemicals), legt uit dat Sciona kijkt naar een aantal single nucleotide polymorphisms. SNP’s (spreek uit ‘snips’) zijn kleine genetische variaties die algemeen voorkomen, dat wil zeggen bij minimaal één procent van de mensheid. Weber schat dat er vijf tot tien miljoen van in omloop zijn. “En die zijn heel belangrijk voor het verschil tussen menselijk wezen A en menselijk wezen B.” Door grote bevolkingsgroepen te screenen hebben onderzoekers namelijk diverse verbanden kunnen aantonen tussen SNP’s en de kans op een bepaalde aandoening. “Het gaat daarbij altijd over een zeker risico”, benadrukt Weber. “Het is niet zo dat je honderd procent zeker ziek wordt.”

Er blijken bijvoorbeeld SNP’s te bestaan die de kans op overgewicht en insulineresistentie vergroten. Als voorbeeld worden de Pima-indianen uit een reservaat in Arizona genoemd. De helft ontwikkelt diabetes vóór het vijftigste levensjaar. Bij hun verwanten in Mexico komt de aandoening echter zelden voor: hun DNA is vrijwel identiek, maar de Mexicanen bewegen meer en ze eten minder vet. Andere SNP’s zorgen ervoor dat het lichaam toxines moeilijker afbreekt, gevoeliger is voor infecties of vitamine B slecht kan verwerken.

Testkitjes

Als je eenmaal weet dat je DNA op punten afwijkt, kun je er rekening mee houden en zo het risico op gezondheidsproblemen verkleinen. Ziedaar, het gat in de markt dat Sciona heeft ontdekt. Het bedrijf maakt testkitjes voor particulieren. Ze bevatten een vragenformulier over voeding en leefwijze, de benodigdheden om een monster te nemen van het mondslijmvlies, en een retourenvelop. Aan de hand van de gevonden SNP’s en het formulier wordt een uitgebreid advies samengesteld. Ongetwijfeld zitten er tips bij die ook in Postbus 51-folders staan. “Maar naar adviezen van de overheid wordt slecht geluisterd”, weet DSM-investment manager Yvonne Engelen. “Als je een persoonlijk advies krijgt, heb je toch meer de neiging om er gevolg aan te geven.”

Er zijn kanttekeningen bij te maken. In Engeland, waar Sciona vier jaar geleden van start ging, heeft The Body Shop ooit op proef de testkitjes verkocht. Het leidde tot pittige discussies over zin en onzin van zulke tests. Uiteindelijk stak de overheid een stokje voor de vrije verkoop, uit vrees dat consumenten de resultaten verkeerd zouden interpreteren. In de VS doen ze er minder moeilijk over. Volgens Engelen zijn daar al een kleine vijfduizend setjes verkocht, en niet voor niets is Sciona er zelf onlangs ook naartoe verhuisd.

Strategisch

Voorlopig is het allemaal nog pril. Sciona heeft nu acht medewerkers, en dat is genoeg om marktleider te zijn. Engelen en haar collega Rob Beudeker maken duidelijk dat DSM de personal nutrition-branche grondig heeft doorgelicht alvorens juist voor dit bedrijf te kiezen. Het is een puur strategische investering, die niet direct geld hoeft op te brengen. DSM vindt het zelfs niet erg dat concurrent BASF er ook 1,1 miljoen dollar in heeft gestoken. “In dit stadium creëren we nog geen extra concurrentie voor onszelf”, stelt Beudeker. “En hoe meer we er samen in investeren, des te groter de kans op succes.” En als de testkitjes aanslaan, kan het ineens heel hard gaan. Engelen bekent dat ze zichzelf ook al heeft getest. “Sindsdien ben ik toch maar wat voedingssupplementen gaan slikken.” (ADIJ)

www.dsm.com

www.dsm-venturing.com

www.sciona.com

Uitleg over SNP’s:

www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/faq/snps.shtml

Onderwerpen