Overheden tekenen definitief voor de bouw van een experimentele kernfusiereactor in Zuid-Frankrijk. Kosten: zo’n tien miljard euro
De bouw van de kernfusiereactor ITER gaat definitief door. In het Elysée, het presidentiële paleis in Parijs, is de formele overeenkomst dinsdagochtend ondertekend door vertegenwoordigers van de deelnemende landen: China, de Europese Unie, India, Japan, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.
Kernfusie is een proces waarbij waterstofisotopen (deuterium en tritium) samensmelten tot heliumkernen. Daarbij komt energie vrij. De zon ‘loopt’ al miljarden jaren op kernfusie, en op aarde is voldoende waterstof aanwezig om van kernfusie een vrijwel onuitputtelijke energiebron te maken. Die is bovendien ‘schoon’ omdat er geen radioactief afval overblijft.
Alleen blijkt de zon in de praktijk bijzonder moeilijk te imiteren. Eigenlijk wordt er al 50 jaar gezegd dat het nog 50 jaar duurt eer kernfusie commercieel haalbaar wordt.
ITER staat voor ‘international thermonuclear experimental reactor’ en is tevens het Latijnse woord voor ‘route’. Het moet de eerste kernfusiereactor ter wereld worden die in staat is om een fusiereactie gedurende langere tijd in stand te houden. Hij wordt gebouwd in Cadarache, niet ver van Marseille, en moet in 2018 klaar zijn. De kosten worden geraamd op tien miljard euro.
Het project heeft een looptijd van 35 jaar. Optimisten denken dat de eerste fusiestroom al binnen 20 jaar kan worden geleverd. De volgende stap na ITER is dan een demonstratiemodel, dat als voorbeeld voor ‘echte’ energiecentrales kan dienen.
bron: BBC News en AFP
Nog geen opmerkingen