Intervet/Schering-Plough Animal Health in Boxmeer gaat toch niet samen met de Franse concurrent Merial. Het was een mooi plan maar de uitwerking wordt te ingewikkeld, zo hebben de respectievelijke moederbedrijven Merck en sanofi-aventis dinsdag laten weten.

Beide bedrijven zetten hun activiteiten op het gebied van diergeneeskunde nu zelfstandig voort. Volgens een persbericht is het beter voor de aandeelhouders én voor het personeel.

 

Het plan voor een joint venture dateert uit 2009, toen het Amerikaanse Merck Schering-Plough overnam en daarbij ook Intervet in handen kreeg. Op dat moment had Merck ook de helft van Merial in handen. Een samenvoeging lag voor de hand maar Merck had er niet zo’n behoefte aan om eigenaar van het geheel te worden. Vandaar dat een constructie werd bedacht waarbij de Amerikanen eerst hun aandeel in Merial verkochten aan de Franse mede-eigenaar sanofi-aventis. Vervolgens zou het hele diergeneesmiddelenpakket worden ondergebracht in een zelfstandige entiteit die uiteraard Merial-Intervet moest gaan heten

 

In maart 2010 werd de vorming van de joint venture officieel aangekondigd, en daarna kreeg hij steeds meer vorm. Zo ongeveer rond deze tijd zou hij klaar moeten zijn geweest. Hij zou 14.000 werknemers en een omzet van 5 miljard dollar hebben gehad.

 

Waarom het plan alsnog is afgesprongen, wordt uit het persbericht net niet helemaal duidelijk. Maar de suggestie wordt gewekt dat de kartelpolitie wereldwijd is gaan dwarsliggen omdat Merial-Intervet een te groot marktaandeel dreigde te krijgen. Daarom zouden te veel bedrijfsonderdelen gedwongen moeten worden verkocht, en zou het hele fusieproces méér moeite gaan kosten dan het aan synergievoordelen zou opleveren.

 

Als Merck en sanofi al plannen hebben om de diergeneeskunde nu maar in de etalage te zetten, dan laten ze dat voorlopig niet blijken.

 

bron: Merck, sanofi-aventis

Onderwerpen