Hoogleraren lanceren een nieuwe chromatografiewebsite met een Wikipediasysteem.

“Vrijwel iedereen die van Chromedia hoort vindt het een leuk initiatief.” Aan het woord is Peter Schoenmakers, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en mede-initiatiefnemer van www.chromedia.org, een nieuwe commerciële website rond chromatografie. Deze interactieve, Engelstalige website levert informatie over theoretische achtergronden en praktische toepassingen op het gebied van HPLC en GC.

Iedereen kan informatie aandragen. “Eigenlijk precies zoals bij de online encyclopedie Wikipedia”, aldus Schoenmakers, “al is onze site meer wetenschappelijk verantwoord.” Volgens Schoenmakers is het proces te vergelijken met een wetenschapper die in een tijdschrift publiceert, maar dan in een veel dynamischer omgeving. Mensen kunnen commentaar leveren, ideeën uitwisselen, wijzen op fouten. “Hierdoor kom je samen tot nieuwe inzichten.”

Doelgroep

Chromedia is bedoeld voor iedereen die met analysetechnieken in aanraking komt, van laboranten tot bedrijven en van studenten tot hoogleraren. De site is opgebouwd rond een doorkliksysteem. De twee hoofdonderwerpen HPLC en GC bestaan uit deelonderwerpen, zoals kolommen, kwantitatieve analyse en kwaliteitsbewaking. Voor elk deelonderwerp zijn er verschillende artikelen.

De wetenschappelijke kwaliteit van de site wordt gewaarborgd door de auteurs, experts op verschillende gebieden van de analytische chemie die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van hun topic. Een van hen is Hubertus Irth, hoogleraar in de biomoleculaire analyse aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sinds enige tijd bekend met de inhoud van de site. “De site heeft heel veel ambitie en wil zowel wetenschappelijk verantwoorde inhoud leveren als het community-idee verwerkelijken, waarin mensen ideeën kunnen uitwisselen. Dit is heel anders dan gedrukte media, maar volgens mij is de tijd er wel rijp voor.”

Ook studenten die een master analytical sciences volgen kunnen waarschijnlijk in de toekomst van Chromedia profiteren. Irth: “Met de site kun je essentiële informatie voor studenten veel beter en goedkoper toegankelijk maken. Daarnaast heb je de mogelijkheid simulaties te doen, iets wat een student bij een practicum veel tijd kan besparen.”

Kwaliteitsdrempel

Het is de bedoeling dat de site uiteindelijk het complete spectrum van de analytische scheidingsmethodes bestrijkt. MS en capillaire elektroforese zijn binnen een paar jaar ook op de site te verwachten. “Maar eerst moeten wij over een bepaalde kwaliteitsdrempel heen”, legt Schoenmakers uit. “De site is nog in opbouw, de info is nog niet zo goed als ik graag zou willen. Het kan heel mooi worden, maar ik realiseer me dat er nog hard aan moet worden gewerkt om het mooi te maken.”

Sinds september is Chromedia in de lucht als testersite. Per december moet ervoor worden betaald. Zo krijgen universiteiten voor 1200 euro per jaar onbeperkt toegang.

www.chromedia.nl

Onderwerpen