Plakband is een intelligent materiaal waar je grijpertjes van kunt maken om water te bemonsteren. Dat melden onderzoekers van Purdue University (VS) volgende week tijdens een congres van de Materials Research Society.
De uitvinding van Babak Ziale en promovendus Manuel Ochoa maakt gebruik van de natuurlijke neiging van plakband (in elk geval dat van Scotch, maar met andere merken zal het ook wel lukken) om in water langzaam krom te trekken. Dat komt doordat het cellulose-acetaat, waarvan het is gemaakt, water absorbeert. Maar slechts aan één kant want aan de andere kant zit de lijmlaag die dat water juist afstoot.
Je kunt het effect versterken door het plakband met een laser te bewerken zodat het een factor 10 dunner wordt. Vervolgens kun je het in elke gewenste vorm snijden, bijvoorbeeld die van een grijpertje. Om het na afloop weer gemakkelijk uit het water te kunnen vissen, coat je het met magnetische nanodeeltjes.
Als de tape opdroogt trekt ze vanzelf weer recht, zodat je de grijpertjes nog kunt hergebruiken ook. Gezien de prijs van plakband is dat geen doorslaggevend voordeel, maar toch.
Ziale suggereert dat je hiermee bijvoorbeeld monsters van oppervlaktewater kunt nemen: gooi wat grijpertjes uit en vis ze de volgende dag weer op, met een druppel vol micro-organismen er in. Waarom dat handiger is dan monsterflesjes, zegt hij er helaas niet bij.
bron: Purdue
Nog geen opmerkingen