Zet in cellen uit de menselijke darm één gen uit en ze gaan insuline produceren. Misschien wel de gemakkelijkste manier om diabetes type 1 te verhelpen, schrijven onderzoekers van Columbia University in Nature Communications.
Het gen in kwestie codeert voor FOXO1, een transcriptiefactor die onder meer het samenspel tusssen glucose- en insulineconcentraties in het bloed beïnvloedt.
Twee jaar geleden werd al duidelijk dat muizendarmweefsel zelf insuline gaat aanmaken wanneer je het FOXO1-gen helemaal uitschakelt. Normaal gesproken laten de darmen zoals bekend de insulineproductie over aan de alvleesklier; ze bezitten de benodigde genen uiteraard wel maar ze gebruiken ze niet.
Hoe het kan dat uitzetten van FOXO1 de insulineproducerende genen ineens tot expressie laat komen, inclusief het regelmechanisme dat de dosering koppelt aan de glucosespiegel in het bloed, is nog volkomen onduidelijk. Dat het voor cellen in de alvleesklier helemaal niet lijkt uit te maken of FOXO1 aan of uit staat, maakt het raadsel alleen maar groter.
Het belangrijkste is voorlopig dat het werkt. En de nieuwe publicatie maakt duidelijk dat het voor mensen ook opgaat. Of in elk geval voor een stukje menselijk darmweefsel in vitro, opgekweekt uit stamcellen, waarin je het FOXO1-gen kunstmatig uitzet.
Met een beetje geluk zou je hetzelfde effect dus moeten kunnen bereiken met een medicijn dat dat gen uitschakelt in een écht maagdarmkanaal. Dat zou een stuk eenvoudiger moeten werken dan wat men tot nu toe probeerde, namelijk het vervangen van de kapotte insulineproducerende cellen in de alvleesklier door speciaal gekweekte stamcellen.
Voorwaarde is dan wel dat iemand zo’n medicijn weet te vinden.
bron: Columbia University Medical Center
Nog geen opmerkingen