Een infuus met micro-lipidebolletjes vol pure zuurstof kan een konijn met dichtgeknepen strot minstens 15 minuten in leven houden. Wellicht kan de eerste hulp hiermee ook mensen redden met haperende longfuncties of koolstofmonoxidevergiftiging, suggereren John Kheir en collega’s (Children’s Hospital, Boston) in Science Translational Medicine.
Door de zuurstof in bolletjes te verpakken, voorkom je dat zich grotere zuurstofbellen in het bloed vormen. Zulke bellen kunnen immers de longslagader afsluiten (longembolie), waarna je zeker weet dat de long in kwestie helemaal niets meer doet.
De microbolletjes hebben een diameter van 2 tot 4 micrometer. De wand bestaat uit een enkele fosfolipidelaag, gestabiliseerd door een blokcopolymeer van bijvoorbeeld polypropyleenoxide en polyethyleenoxide.
Raakt zo’n bolletje een rode bloedcel, dan valt het uit elkaar. De vrijkomende zuurstof wordt vrijwel direct door die cel opgenomen en krijgt de tijd niet om bellen te vormen. De lipiden worden achteraf vanzelf door het lichaam geabsorbeerd en hergebruikt.
Kheir denkt dat de bolletjes vooral geschikt zijn voor noodgevallen. Als je ze langer dan een kwartier tot een half uur blijft toedienen, wordt de hoeveelheid extra vocht in de bloedsomloop te hoog. Bovendien moeten de longen óók de door de stofwisseling geproduceerde CO2 uit het bloed verwijderen, en die functie neemt zo’n infuus niet over.
bron: news@nature
Nog geen opmerkingen