Lydia Bechger beoordeelt octrooien op hun nieuwheid. In rechtszaken is haar oordeel doorslaggevend.

“Wij krijgen nog regelmatig octrooiaanvragen voor een perpetuum mobile.” Niet alle aanvragen die op het bureau van Lydia Bechger (32) terechtkomen zijn even wetenschappelijk onderbouwd. Lydia werkt sinds juni 2004 bij het Octrooicentrum Nederland. “Een belangrijk deel van mijn functie als technisch adviseur bestaat uit het nazoeken van de huidige stand van de techniek. Zo kan ik uitvinden of een octrooiaanvraag daadwerkelijk nieuw is.”

 

Koffiepads

“Wanneer mensen een octrooi aanvragen, kijk ik wat er voor die datum bekend is. Met het rapport hierover mogen ze doen wat ze willen. Een octrooi mag je ook aanvragen als het geen nieuwe ontdekking blijkt te zijn.” Hiermee hangt een ander belangrijk deel van Lydia’s functie samen. “Als een derde partij van een bepaald octrooi vindt dat het niet nieuw is, dan kunnen zij het octrooi proberen nietig te laten verklaren. Wij geven daarbij advies aan beide partijen die vervolgens daarmee naar de rechtbank gaan. Ons advies is in de uitspraak van de rechter bijna altijd doorslaggevend.”

Een mooi voorbeeld van een dergelijke rechtszaak, al speelde dat zich af bij het Europees Octrooi Bureau, vormen de koffiepads uit het Senseo-apparaat. Veel huismerken namen de Douwe Egberts-formule over en brachten hun eigen koffiepads op de markt. Na een slepende strijd rond het octrooi op de pads trok DE uiteindelijk aan het langste eind. De combinatie padhouder-pad geniet nu wettelijke bescherming, al is het laatste woord nog niet over de kwestie gezegd.”

De meeste octrooiaanvragen die Lydia behandelt zijn afkomstig van medicijnenfabrikanten. Dan gaat het vaak over enorme bedragen. Een medicijnenfabrikant moet een verbinding eerst klinisch testen, wat jaren kan duren. Daarvoor vragen bedrijven verlenging van het octrooi aan. “En dan gaat het hard tegen hard. Dergelijke bedrijven verdienen miljoenen euro’s met deze octrooien. Het maakt heel veel uit of zo’n bedrijf een octrooi een paar weken langer kan houden.”

Voor mijn onderzoek is het belangrijk om zeer zorgvuldig te werk te gaan. “Het is een soort speurtocht door allerlei databases. Daarbij moet ik alles lezen, alle mogelijkheden onderzoeken.”

 

Huiverig

Lydia ging na haar hbo-opleiding door naar de universiteit, waar ze ook promoveerde. “Het praktische gedeelte ontbreekt een beetje in dit werk, iets waar ik na mijn lange chemische opleiding huiverig voor was. Ik zou wel weer eens een leuke syntheseroute willen uitvoeren.

Het belangrijkste aan een baan vind ik de mogelijkheid om steeds nieuwe dingen te leren. Hier heb ik dat zeker, vooral de juridische aspecten zijn allemaal nieuw voor mij. Misschien dat ik er in september een studie rechten naast ga doen. Dat opent ook nieuwe carrièremogelijkheden binnen deze sector.”

 

 

***Kader***

 

Wat heb je gedaan met je eerste maandsalaris?

“Daar ben ik van op vakantie gegaan naar Hong Kong en Maleisië.”

 

Wat wou je vroeger worden?

“Toen ik heel jong was wilde ik balletdanseres worden.”

 

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?

“Dan zat ik waarschijnlijk in het onderwijs.”

 

Welke historische chemicus zou je graag willen spreken?

“Albert Einstein, hij is zijn loopbaan ook begonnen bij een patentbureau.”

Onderwerpen