Een genezende stof vinden betekent niet het einde van het proces. Voor Marco Timmers begint het dan pas.
“Het geeft een kick om wetenschappelijke vooruitgang te boeken.” Marco Timmers (34) werkt als sectiehoofd en projectleider bij Organon. Hij leidt het onderzoek naar de identificatie van nieuwe stoffen als geneesmiddel. “Wij modificeren de structuur van potentieel interessante verbindingen om ze actiever te maken, zodat je met veel lagere doseringen toe kunt. Ook proberen we dusdanige eigenschappen aan de stoffen mee te geven dat ze op de goede plek in het lichaam terechtkomen. Je wilt niet dat de darmen de actieve stof afbreken, of dat de huid de opname verhindert. Dan doet het lichaam de geneeskrachtige werking van het medicijn teniet.”
Multidisciplinair
Marco solliciteerde na zijn promotie onderzoek in de bio-organische chemie bij Organon. “Voor leidinggevende posities binnen R&D neemt Organon alleen gepromoveerde academici aan. Je begint vervolgens als leider van een klein chemieteam, waarbij je ook labwerk verricht. Na een jaar werd ik lid van een projectteam. Chemici, farmacologen, artsen, computational scientists, patentspecialisten en analytici verrichten hierin multidisciplinair onderzoek. Je probeert zo snel mogelijk met een veilige en effectieve stof op de proppen te komen. Op deze manier leer je ook andere vak gebieden kennen en raak je bekend met de structuur van de organisatie.”
Hiervandaan maakte Marco de overstap naar de functie van sectieleider, waarin hij leiding geeft aan ongeveer dertig mensen, gepromoveerden en hlo’ers. “Deze mensen maken deel uit van verschillende projectteams. Ik draag zorg voor de infra structuur, de budgettering, de veiligheid en de chemie die bedreven wordt. Ook denk ik met de teams mee over welke stoffen er gemaakt zouden moeten worden. Ik profiteer er nog dagelijks van dat ik als chemicus conceptueel heb leren denken. Dat kunnen chemici het beste van alle wetenschappers.
Daarnaast werkt Marco ook nog als projectleider dichter bij het onderzoek. Met zijn team zoekt hij naar nieuwe methoden om onvruchtbaarheid bij vrouwen te behandelen. Marco’s werk vereist niet alleen een doctorsgraad. “In multidisciplinair onderzoek moet je essentiële informatie uit een belendende discipline je snel eigen kunnen maken. Ook moet je heel effectief met tijd kunnen omgaan. Research is ontzettend duur, dus is de tijdsdruk hoog.
Verfrissing
Er moet ook tijd overblijven om je wetenschappelijke kennis op peil te houden. Daarnaast is een diepgaande wetenschappelijke interesse essentieel. Ik zit hier nu acht jaar en ik kan nog steeds begeistert raken van een mooie chemische structuur.”
Op termijn wil Marco wel doorstromen naar het hogere management, bij voorkeur binnen de R&D. Werken in het buitenland kan natuurlijk ook. “Ik heb twee kleine kinderen, en voordat ze naar school gaan is dat de ideale periode daarvoor. Maar op mijn huidige werkplek is de diversiteit in functies erg groot. Een verfrissing van de werkomgeving zonder naar het buitenland te gaan, kan ook.”
***Kader***
Welke historische chemicus zou je wel eens willen spreken?
“Lavoisier, hij heeft de fundamenten voor de chemie gelegd zonder het zelf in de gaten te hebben. Ik ben benieuwd naar zijn drijfveren.”
Wat wilde je vroeger worden?
“Toen ik klein was wilde ik generaal worden.”
Wat zou je doen als je dit werk niet had?
“Dan had ik een restaurant, of een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk.”
Wat deed je met je eerste maandsalaris?
“Daar zijn mijn vrouw en ik heel duur voor uit eten gegaan.”
Nog geen opmerkingen