Veelzijdige combinatie van synthetisch polymeer en eiwit
Californische onderzoekers hebben een hydrogel gecreëerd door een synthetisch acrylpolymeer te crosslinken met een natuurlijk eiwit. Het zou een manier kunnen zijn om eiwitten gemakkelijker te kunnen verwerken in sensoren of medicijnafgiftesystemen, zo melden Aaron Esser-Kahn en Matthew Francis (Berkeley) in de online-editie van Angewandte Chemie.
Omdat de eiwitten worden afgebroken door proteases, is de gel nog biodegradeerbaar ook.
Een hydrogel is een gel-achtige massa van water, opgesloten in een polymeernetwerk. Het inbouwen van eiwitten in zulke hydrogels was al eerder vertoond. Nieuw is dat er geen speciale functionele groep meer in het eiwit hoeft te worden ingebouwd als aanhechtingspunt. In plaats daarvan namen Esser-Kahn en Francis gewoon de amino- en carboxylzuurgroepen aan de uiteinden van de keten. Dat betekent dat de truc met elk willekeurig eiwit zou moeten lukken.
In dit geval is een eiwit gebruikt dat groen fluoresceert zolang de driedimensionale structuur niet wordt aangetast. Zo konden de onderzoekers nagaan in hoeverre de reactie met het synthetische polymeer de functionaliteit van het eiwit heel laat, en of die functionaliteit net zo afhankelijk blijft van temperatuur en pH als bij een los rondzwemmend eiwit.
Dat polymeer was overigens een alkoxyamine-co-hydroxypropylmethacrylamide, voor dit doel gekozen omdat het de functionaliteiten bezt om zowel met een amino- als met een carboxylzuurgroep te reageren.
bron: Wiley-Blackwell
Nog geen opmerkingen