In Japan is een transparante kunststoffolie ontwikkeld waarin je weefselmonsters waterdicht kunt verpakken. Zo kun je ze rustig onder de microscoop bekijken zonder dat ze uitdrogen, valt te lezen in Advanced Materials.
Als kunststof gebruiken Yosuke Okamura en collega’s van Tokai University CYTOP, een product van AGC Chemicals. Het is een fluorhoudend polymeer met een tamelijk bizarre molecuulstructuur (zie de afbeelding). Net als de meeste fluorpolymeren is CYTOP uiterst waterafstotend. Ongebruikelijk is echter dat het niet uitkristalliseert: het blijft volkomen amorf, en daardoor zeer transparant.
Okamura maakte er nanofolie van met een dikte van 133 nm. Dat is waterafstotend genoeg om op een wateroppervlak te blijven drijven, maar net als huishoudfolie ‘plakt’ het aan vaste materialen. In CYTOP verpakte monsters zijn daardoor redelijk makkelijk onder de microscoop te leggen.
De Japanners verpakten er onder meer 1 mm dikke coupes van muizenhersenen in. Als je zulke monsters open en bloot laat liggen, gaan ze na korte tijd rimpelen omdat het water er ongelijkmatig uit verdampt. Maar tussen twee velletjes CYTOP blijven ze minstens twee uur glad, zodat je ze rustig onder de microscoop kunt scannen.
Een alginaatmonster bevatte zelfs na 24 uur nog 60 % van de oorspronkelijke hoeveelheid water, terwijl het in de buitenlucht binnen tien uur volkomen uitdroogt.
De auteurs stellen dat je je monsters nóg langer goed kunt houden als je de nanofolie combineert met een traditionele behandeling met agarose.
bron: Tokai University
Nog geen opmerkingen