Nieuwe microscooptechiek haalt resolutie op moleculair niveau

Voor het eerst is het gelukt om een ‘actiefoto’ te maken van de eiwitten, die zorgen voor het contatc tussen verschillende cellen. Onderzoekers van het European Molecular Biology Laboratory melden dat deze week in Nature.

De onderzoekers maakten gebruik van een techniek die ze cryo-elektrontomografie noemen. Daarbij wordt een weefselfragment zeer snel bevroren en vervolgens van verschillende kanten bekeken met een elektronenmicroscoop. Tot slot stelt een computer uit de verschillende opnamen een 3D-plaatje samen.

Het maakt het mogelijk om het weefsel te bekijken in zijn natuurlijke staat, zonder dat het door allerlei monstervoorbewerkingstechnieken beschadigd wordt.

In dit geval is gekeken naar cadherine, een membraaneiwit dat onder meer voorkomt in huid- en hartweefsel. Via extracellulaire uitlopers (desmosomen) die werken als een soort klittenband, houden cadheriemoleculen de cellen bij elkaar.

De opnames laten zien dat elk cadherinemolecuul aan twee andere bindt. Dat is kennelijk de reden dat de opperhuid zo taai is.

bron: EMBL

Onderwerpen