Opheldering over yinyang maan van Saturnus
De Saturnusmaan Iapetus dankt haar bijzondere voorkomen aan een verplaatsing van water. De Cassini-Huygens missie, een samenwerking van Nasa, Esa en Asi (de Italiaanse ruimtevaart organisatie), heeft nieuwe informatie opgeleverd over de satelliet. Iapetus is onderwerp van een studie vanwege de opvallende kleurschakering. De maan draait niet om zijn as en heeft dus altijd dezelfde kant naar voren gericht. Deze voorkant is heel donker en de achterkant heel licht, zonder dat er een grijs tussengebied is.
Een eerste analyse van de data bracht het resultaat dat er water verdampt aan de voorkant en als ijs neer slaat aan de achterkant van de maan. De donkere voorkant absorbeert meer zonlicht en is daardoor warm genoeg voor dit proces, ongeveer -146°C. Dit is een constante stroom die het zwarte deel steeds zwarter maakt en het witte steeds witter. Er is nog wel discussie over de oorsprong van het zwarte gedeelte. Het kan van Iapetus zelf komen, maar de meeste wetenschappers denken dat de maan aan de voorkant rondvliegende materie van andere manen opvangt. Duidelijk is dat de thermale effecten nu het kleurverschil versterken.
Iapetus heeft de vorm van een walnoot door een bergkam die midden over de maan loopt. De nieuwe informatie hierover toont aan dat deze niet recent is ontstaan door de kraters die erin zitten. De vorm is te mooi om een ring geweest te zijn die op de maan is samengeklapt en bovendien gaat de kam niet helemaal rond. Met een verdere analyse van de data hopen de onderzoekers nog meer duidelijkheid te krijgen over de yinyang maan van saturnus.
Bron: BBC News, Esa
Nog geen opmerkingen