Het nieuw ontdekte hormoon irisine zet wit vetweefsel in muizen om in bruin vetweefsel en stimuleert de vetverbranding. Deze inzichten kunnen wellicht gebruikt worden voor de behandeling van ouderdomsobesitas en diabetes, aldus Pontus Boström (Harvard Medical School) in Nature.

Zoogdieren hebben twee soorten vetweefsel. Wit vetweefsel slaat vet op. Bruin vetweefsel daarentegen bestaat uit cellen die vet verbranden, met als voornaamste doel het opwekken van warmte. Dit zorgt bijvoorbeeld voor de verwarming van dieren in winterslaap, of van mensenbaby’s die niet kunnen bibberen.

Het artikel beschrijft dat lichaamsbeweging de transcriptionele co-activator PGC1-alpha activeert, die het membraaneiwit FNDC1 tot expressie brengt. De splitsing van FNDC1 levert het nieuwe hormoon irisine op. Irisine op haar beurt zet wit vetweefsel om in bruin vetweefsel. Daarnaast stimuleert het de expressie van het enzym UCP1 dat zorgt voor de verbranding van vet in bruin vetweefsel.

Toediening van irisine maakt het dus wellicht mogelijk de positieve effecten van lichaamsbeweging te bereiken zonder uit je stoel te komen. Irisine komt namelijk ook voor in de mens en is qua structuur identiek aan het hormoon in muizen. Dit biedt perspectieven voor de behandeling van obesitas en diabetes bij mensen die moeite hebben om te sporten.

Bron: Nature

Onderwerpen