Google blijkt octrooi te hebben aangevraagd op een polshorloge-achtig apparaatje dat contactloos afrekent met ongerief naar keuze in de bloedbaan. Denk aan tumorcellen, ongewenste eiwitten en overtollige hormonen, zo valt op te maken uit de aanvraag.
De octrooiaanvraag lijkt vooral bedoeld om het onderwerp juridisch alvast dicht te timmeren voordat een ander het doet. In hoeverre ze bij Google al verder zijn dan brainstormen over het achterliggende wilde idee, is volstrekt onduidelijk.
Dat idee is het horloge te laten samenwerken met gefunctionaliseerde ijzeroxide-nanodeeltjes, die je voortdurend laat circuleren in de bloedbaan. De functionaliteit houdt dan in dat ze specifiek het doeleiwit of -celtype binden. Vorig jaar werd al duidelijk dat ze bij Google óók werken aan manieren om zulke nanodeeltjes toe te dienen.
Als ze eenmaal in het bloed zitten, passeren ze vanzelf een keer de pols waar dat horloge omheen zit. En het idee is dan dat dat horloge twee actieve componenten bevat: een magneet die ijzeroxide aantrekt en zo de deeltjes een tijdje tegenhoudt, en iets dat die deeltjes voldoende opwarmt om de gevangen doelmoleculen buiten gevecht te stellen.
De octrooiaanvraag laat nog even in het midden hoe dat laatste precies verloopt. Het zou een wisselend magneetveld kunnen zijn, maar ook een thermo-akoestische puls of infraroodstraling. Uiteraard moet het wel iets zijn waar ijzeroxide veel sterker op reageert dan de omringende vloeistof, zodat de drager van het horloge er niets van merkt.
Het octrooi houdt de mogelijkheid open om de magnetische component helemaal uit het verhaal te laten en dan als nanodeeltjes bijvoorbeeld virussen of fagen te gebruiken, die het doelwit uit zichzelf al binden zonder dat je ze hoeft te functionaliseren. Hoe je zulke deeltjes dan specifiek zou moeten ‘zappen’, staat er overigens niet bij.
Ook zou het horloge op de een of andere manier kunnen registreren hoe veel nanodeeltjes er langs komen die ‘iets’ gevangen hebben, zodat de drager tenminste weet wanneer hij nodig naar de dokter moet. Maar ook dát moet technisch nog nader worden uitgewerkt.
bron: The Telegraph
Nog geen opmerkingen