Overdosis van extract uit rode druiven houdt moddervette muizen gezond

De stof resveratrol voorkomt dat muizen ziek worden en/of voortijdig overlijden aan de gevolgen van een vetrijk, hoogcalorisch dieet. Slanker worden ze er echter niet door, zo schrijven onderzoekers van Harvard Medical School deze week in Nature.

In de internationale pers is het bericht met gejuich ontvangen. Er wordt al gesproken van de medische doorbraak van het jaar: de voordelen van afslanken zonder af te hoeven slanken. Mits resveratrol ook bij mensen blijkt te werken, natuurlijk.

Het ’McDonaldsdieet’, dat de muizen kregen, had normaal gesproken moeten leiden tot overgewicht, insulineresistentie, hart- en leverkwalen. In combinatie met resveratrol leidde het alleen tot overgewicht en een verhoogde cholesterolspiegel, die verder geen kwaad leek te kunnen. Hart- en leverweefsel zagen er gezond uit en de glucosespiegel in het bloed was vrij laag. De muizen gedroegen zich net zo levendig als hun magere soortgenoten, en het overlijdensrisico werd dankzij resveratrol naar schatting 31 procent lager. Precieze cijfers daarover zijn nog niet bekend omdat de auteurs met het indienen van hun manuscript bij Nature niet op het overlijden van de muizen hebben gewacht.

De onderzoekers weten nog niet precies hoe het werkt. Ze vermoeden dat resveratrol genen activeert die coderen voor zogeheten sirtuïnes, enzymen die te maken zouden hebben met de natuurlijke afweer tegen ziektes.

Resveratrol komt van nature voor in de schillen van rode druiven. De concentratie is echter zo laag dat je als mens 100 flessen per dag zou moeten leegdrinken om een hoeveelheid binnen te krijgen die per kilo lichaamsgewicht vergelijkbaar is met wat die muizen kregen. Ook voedingssupplementen, die via internet worden verkocht, bevatten lang niet zo veel resveratrol.

Onderzoeksleider dr. David Sinclair heeft inmiddels een bedrijfje opgericht, genaamd Sirtris Pharmaceuticals, dat aan een resveratrolpil werkt. Hij wil die pil echter niet op de markt zetten als voedingssupplement maar als geneesmiddel, hetgeen betekent dat hij toestemming van de FDA moet hebben en dus nog minstens vijf jaar bezig is.

Maar voorlopig weet nog niemand of het bij mensen ook werkt, en of er dan geen vervelende bijwerkingen opduiken. Er zijn plannen om resveratrol eerst eens voorzichtig uit te proberen op resusaapjes.

bron: BBC News, Associated Press

Onderwerpen