Speurhonden kunnen aan je adem tamelijk goed ruiken of je longkanker hebt. In elk geval doen ze het veel beter dan de huidige chemische analysemethodes, melden onderzoekers van de Schillerhöhe-kliniek in het Duitse Gerlingen.
Het bewijst tevens het al veel langer bestaande vermoeden dat longtumorcellen een of meer stabiele biomarkers uitscheiden, die heel erg specifiek zijn voor deze aandoening. Welke dat zijn, blijft echter nog een raadsel.
In het European Respiratory Journal melden Thorsten Walles en collega’s dat ze de honden hebben getraind met behulp van 220 vrijwilligers waarvan een deel aan longkanker leed. De rest had de longaandoening COPD of was kerngezond.
Bij hun ‘eindexamen’ wisten de honden 71 van de 100 ademmonsters van mensen met longkanker correct te identificeren, en 372 van de 400 monsters van niet-kankerpatiënten. Daarbij lieten ze zich niet afleiden door COPD of tabaksrook.
Zeker dat laatste is volgens de onderzoekers uniek: bij de tot nu toe ontwikkelde labtests mogen de gescreende personen van te voren absoluut niet roken of eten. Ook kost het vaak vrij veel tijd om de analyses uit te voeren. En dan moet je nog maar afwachten of de diagnose klopt: de makers van deze tests weten immers al evenmin welk molecuul de eigenlijke biomarker is, en vertrouwen daarom op verre van volmaakte patroonherkenningsalgoritmes.
Eigenlijk komt het er op neer dat er nog geen betrouwbare test voor longkanker in een vroeg stadium bestaat, behakve dan misschien héél vaak weefselmonsters nemen voor het geval dat. Getrainde speurhonden zouden al een flinke stap vooruit zijn.
Al blijft Walles het jammer vinden dat die honden ook niet in staat zijn om ‘de biochemie van de geur van kanker door te geven.’ Werk aan de winkel voor analytici, dus.
bron: European Lung Foundation
Nog geen opmerkingen