Uit gouddeeltjes en ‘oneindig’ lange ketens enkelstrengs DNA is een soort regelmatige ketting nanodeeltjes te maken. Dat stellen onderzoekers van de McMaster University in Angewandte Chemie.

Onderzoekers Michael Brook en Yingfu Li noemen hun techniek de ‘hoelahoep’-techniek of ‘rollende cirkel amplificatie’. Ze zetten een ring enkelstrengs DNA aan gouddeeltjes met een diameter van 15nm. Vervolgens voegden ze een speciaal polymerase toe, dat in tegenstelling tot andere polymerases continu door blijft repliceren. Wanneer het de cirkel enkelstrengs DNA ‘klaar’ heeft, schuift het deze eraf en gaat vrolijk verder. Zo ontstond een theoretisch oneindige streng enkelstrengs DNA met een herhalend patroon.

Hierna voegde het onderzoeksteam kleinere gouddeeltjes van 5 nm toe; ook omringd met een kort DNA-segment. De sequentie van dit DNA was complementair aan een deel van de lange DNA-keten, zodat de gouddeeltjes zich hieraan hechtten. Zo ontstond een soort ketting met regelmatig verdeelde kleine gouddeeltjes eraan. Een periodieke nanostructuur dus.

Het voordeel van het gebruik van DNA is dat de baseparing eenvoudig verbroken kan worden en de structuur dus reversibel in- en uitelkaar gehaald kan worden.

Brook en Li menen dat de structuren een prototype kunnen vormen voor componenten van nanocomputers, nanocircuits en biosensoren.

Bron: Reactive Reports, april 2006

Onderwerpen