Milieucatastrofe in Engelse meren blijkt veroorzaakt door verf met tributyltin
De verwoesting van het ecosysteem van de Norfolk Broads is grotendeels te wijten aan de introductie van aangroeiwerende scheepsverf met tributyltin, in de jaren zestig. Dat schrijven onderzoekers van het Londense University College en het Canadese adviesbureau Acroloxus in het tijdschrift Environmental Science & Technology.
Norfolk Broads is een merengebied ten noordoosten van Londen. Het geldt als een van de belangrijkste natuurgebieden van Engeland, maar in de jaren zestig gingen de waterplanten in de meeste van de vijftig meren ineens kapot. Het ecosysteem heeft zich nog steeds niet helemaal van de klap hersteld.
Indertijd vermoedde de wetenschap dat de ramp werd veroorzaakt door overbemesting of door lozingen in het riool. Maar de ware reden blijkt te zijn dat verf met tributyltin (TBT) in de jaren zestig ineens populair werd onder watersporters. Die verf was oorspronkelijk ontwikkeld voor zeeschepen, maar werd via agressieve marketingcampagnes ook aan zoetwatermatrozen verkocht. Waarbij uiteraard werd verzwegen dat de eendenmosselen, waar TBT tegen moest beschermen, in zoet water helemaal niet voorkomen.
TBT is zwaar giftig en wordt nauwelijks afgebroken. Het hoopte zich op in de voedselketen en moordde de ongewervelde diersoorten uit die geacht worden de algengroei in toom te houden. Met als gevolg dat de meren dichtgroeiden met algen.
De onderzoekers hebben hun theorie experimenteel bevestigd door bodemmonsters te nemen. Vlakbij jachthavens zit er veel meer TBT in de bodem, en veel minder leven in het water.
Overigens is in Groot-Brittannië het gebruik van TBT in binnenwateren sinds 1987 verboden.
bron: University College
Nog geen opmerkingen