Bacterie overleeft 100.000 jaar in diepvries
Opgesloten in een ijskristal kunnen micro-organismen gemakkelijk 100.000 jaar overleven bij 55 graden onder nul en 300 atmosfeer. Dat stelt fysicus Buford Price (University of California, Berkeley) die denkt te hebben geraden hoe zo’n bacterie dat voor elkaar krijgt.
Uit berekeningen van Price blijkt dat zich rond een ingevroren bacterie spontaan een laagje vloeibaar water vormt. Gassen zoals zuurstof of methaan, die elders zitten ingesloten in het ijs, kunnen via dat water naar en van de bacterie diffunderen. Het zou onvoldoende zijn voor de voortplanting, maar genoeg om te overleven.
Als hij gelijk heeft, vergroot het de kans dat ergens in de ijsmassa’s van Mars of een maan van Jupiter nog bacteriën verscholen zitten. Die zouden daar dan gewoon zitten te wachten tot het ijs weer eens smelt.
Inderdaad zijn al meerdere keren oeroude bacteriën aangetroffen in ijsmonsters die op een paar kilometer diepte waren genomen. Er is ook al gesuggereerd dat het methaan, dat in de atmosfeer van Mars is aangetrofen, door dergelijke ingevroren bacteriën wordt geproduceerd.
bron: NewScientist.com
Nog geen opmerkingen