Retrovirus maakt handig misbruik van exosomen
Retrovirussen, zoals HIV, verlaten geïnfecteerde cellen via een natuurlijk opruimsysteem voor mislukte eiwitten. Anders dan iedereen dacht hebben ze er geen virusspecifiek transportmechanisme voor nodig, zo schrijven onderzoekers van de Johns Hopkins-universiteit in PLoS Biology.Auteur Stephen Gould, hoogleraar biologische chemie aan Johns Hopkins, vergelijkt de retrovirussen met ‘hoboes’, Amerikaanse zwervers die illegaal met goederentreinen meeliften.
De retrovirussen maken gebruik van exosomen, een soort zakjes die uit het celmembraan worden gevormd. De cel verpakt hier samengeklonterde, niet-functionerende eiwitten in, om ze vervolgens naar buiten te werken.
De groep van Gould heeft nu ontdekt wat er nodig is om een eiwit in een exosoom te kijgen. De cel gaat niet bepaald kieskeurig te werk. Het blijkt al voldoende te zijn als het in staat is om te klonteren, en om zich van binnen aan het celmembraan te hechten.
Het eiwit Gag, een belangrijke component van HIV, voldoet aan beide eisen.
Goulds experimenten tonen aan dat HIV niet meer de cel uit kan als je óf de klonterfunctie, óf het membraanbindingsmechanisme uit het eiwit haalt. Mogelijk kan dit de basis worden voor een nieuwe generatie HIV-remmers.
bron: Johns Hopkins
Nog geen opmerkingen