Plantenparasiet gebruikt PIN-eiwitfamilie om zichzelf te voeden

Gentse onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben ontdekt hoe plantenwormen de zandraket infecteren. Deze zogenoemde nematoden nestelen zich in de vaatbundels van de plant, en zorgen dat de plant voedingsstoffen voor de wormen gaan aanmaken. De worm injecteert hiervoor een aantal eiwitten in de plantencel, die fuseert met zijn buurcellen, en een grote voorraadkast vormt met voedsel voor de worm.

Wetenschappers wisten dat het plantenhormoon auxine ophoopt in de buurt van de infectieplaats. Auxine is van belang voor vrijwel erg groeiproces in de plant, en bepaalt ook waar de wortels en takken groeien. Auxine wordt door de plant getransporteerd door de PIN-eiwit familie.

VIB onderzoekers maakten daarom diverse planten die verschillende PIN-eiwitten niet konden aanmaken, om te onderzoeken hoe de worm de PIN-eiwitten naar zijn hand zetten.

Nu blijkt dat de worm een deel van de PIN-familie uitschakelt, en zet een PIN1 aan om auxine naar de geïnfecteerde cel te brengen om de voedingsplek te starten. Hierna zorgen PIN 3 en 4 voor groei van de voedingsplaats. Vlaamse onderzoekers publiceren dit vandaag in PLoS Pathogens.

De vondst kan een specifieker wormenverdelgingsmiddel opleveren, dat oogsten overal ter wereld kan beschermen.

Bron: VIB

Onderwerpen