Muizen hebben twee smaakreceptoren voor calcium
Amerikaanse wetenschappers uit Philadelphia hebben bij een zeldzame muizenstam twee nieuwe receptoren voor calcium op de tong ontdekt.
De wetenschappers presenteerden hun resultaten tijdens een congres van de American Chemical Society in Philadelphia.
De meeste muizen lusten calcium helemaal niet, maar onderzoeker Michael Tordoff en zijn collega’s vonden een zeldzame muizensoort die kalkwater met plezier naar binnen slurpt.
Na een analyse van dit muizengenoom stuiten de onderzoekers op twee calciumreceptoren op de muizentongen. De ene is een bekende calcium sensing receptor CaSR. Deze receptor komt voor op organen zoals de nieren en in de darmen, maar was tot nu toe nog nooit op de tong aangetroffen. De andere receptor, T1R3 is -opvallend genoeg- een onderdeel van de receptor voor zoete smaken.
Hoewel bekend is dat ook mensen deze receptoren in huis hebben, is het nog de vraag of deze ook de calciumsmaaksensatie reguleren.
De onderzoekers hopen een manier te vinden om calcium beter te laten smaken, want net als muizen lusten veel mensen het mineraal ook niet vanwege de bitter-zure smaak. In melk wordt de smaak van calcium gemaskeerd door de vetten eromheen, maar volgens de onderzoekers laten veel mensen laten calciumrijke groenten zoals boerenkool en Chinese kool links liggen.
Bron: ACS
Nog geen opmerkingen