Lithium-ionaccu’s gaan langer mee als je ze bewaart naast de kachel. De warmte breekt de dendrieten op de anode af, melden Caltech-onderzoekers in het Journal of Chemical Physics.
Die dendrieten zijn een soort boompjes van metallisch lithium, die zich tijdens het opladen opbouwen op de anode. Bij elke laadcyclus worden ze groter, totdat ze de kathode raken en de accu kortsluiten. Het is de belangrijkste reden voor de beperkte levensduur van lithiumaccu’s, en tevens de reden dat ze heel soms in brand vliegen.
Een paar dagen bij 55 graden Celsius kan de hoogte van de dendrieten echter met eenderde verminderen, ontdekten Asghar Aryanfar en collega’s tijdens proefjes met een test-accu.
Computersimulaties,waarin de dendrieten voor het gemak waren vervangen door piramides van atomen, bevestigden dat verhoogde temperatuur zorgt voor versnelde erosie van zo’n piramide. De atomen op de top en de wanden zitten niet zo stevig in het kristalrooster vast, en de extra warmte pompt er op een gegeven moment voldoende energie in om een diffusieproces te activeren - met andere woorden, ze rollen naar beneden.
Of dit nu betekent dat je een kapotte Li-ionaccu kunt heractiveren door hem op te warmen, wordt uit de publicatie niet duidelijk. Dat er het nodige kan misgaan wanneer je het uitprobeert is wél duidelijk dus labjas aan, handschoenen aan en de zuurkast dicht s.v.p.
bron: American Institute of Physics
Nog geen opmerkingen