Zoetstofmaker beschuldigd van chemische volksverlakkerij
Farmaconcern Johnson&Johnson probeert op alle mogelijke manieren te verhinderen dat consument er achter komt dat de zoetstof sucralose geen natuurproduct is, maar een chemisch product. Dat zegt althans de Sugar Association, een club van Amerikaanse suikerboeren. Ze heeft via de rechter gëist dat er video-opnames mogen worden gemaakt in de enige Amerikaanse sucralosefabriek in McIntosh, Alabama, teneinde aan te tonen dat dat een chemische fabriek is. Johnson&Johnson heeft dat via een court order weten te verhinderen.
Sucralose wordt gemaakt door drie hydroxylgroepen in saccharose te vervangen door chloor. Het resultaat smaakt 600 maal zo zoet als gewone suiker.
Er zijn vele manieren gepubliceerd om de omzetting voor elkaar te krijgen, maar de meeste werken alleen in het lab. Tate & Lyle, de eigenaar van de fabriek in McIntosh, is de enige die weet hoe het op industriële schaal moet. Het concern houdt angstvallig geheim welk proces er precies wordt gebruikt, en wat de grondstoffen zijn.
Tate & Lyle verkoopt de sucralose aan Johnson&Johnson-dochter McNeil, die er zoetjes van maakt onder de naam Splenda. Daarbij wordt de marketingslogan ‘Gemaakt van suiker, dus het smaakt als suiker’ gebruikt.
Volgens de suikerboeren is dat misleiding. Om te beginnen staat het niet eens vast dat de grondstof natuurlijke saccharose is: Tate&Lyle beweert dat het rietsuiker is, maar er bestaan ook octrooien die van puur synthetische grondstoffen uit gaan. En die chloor moet ook ergens vandaan komen, en er zijn hardnekkige geruchten dat het beruchte gifgas fosgeen er aan te pas komt.
Tate&Lyle geeft overigens grif toe dat in de uiteindelijke sucralose geen spatje suiker zit, omdat die nou eenmaal voor de volle 100 procent chemisch is omgezet.
In Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk hebben de autoriteiten al geconcludeerd dat de Splenda-marketing inderdaad misleidend is. In de VS wilden de suikerboeren dat bewijzen door in de fabriek te filmen. Dat mag dus niet, volgens Johnson&Johnson om het bedrijfsgeheim te beschermen.
Eerder dit jaar kreeg een aspartaamproducent, die ook over de sucralosereclame had geklaagd, bijna gelijk van de een juryrechtbank. Op het laatste moment schijnt Johnson&Johnson er in te zijn geslaagd om voor een hoop geld die zaak te schikken zodat er geen uitspraak kwam.
Wordt vervolgd.
bron: Chemical Online
Nog geen opmerkingen