In Engeland start een proef met pillen die telefonisch doorgeven dat ze zijn geslikt. Als medicijngebruiker kun je zo nooit meer de tel kwijtraken, claimen de uitvinders.

De pil bevat een koper- en een magnesiumelektrode. Zodra die twee metalen in het maagzuur belanden, gaan ze werken als een primitieve batterij die net voldoende vermogen levert om een zendertje te activeren.

Het signaal wordt opgevangen door een sensorpleister die je buiten op de huid kunt plakken, en die tevens parameters als de hartslag en de temperatuur opneemt. De pleister bevat tevens een sterkere zender die de signalen doorgeeft aan je mobieltje, dat ze via een speciale app zichtbaar maakt. Zo kun je niet alleen checken of je je pil niet bent vergeten, maar ook of hij enig effect heeft gehad.

Uiteraard kunnen ook zorgverleners checken of je wel trouw je pillen slikt en je kuurtje ook helemaal afmaakt.

De zenderpil is ontwikkeld door Proteus Biomedical in Redwood (Californië). De Britse apotheekketen Lloydspharmacy is de eerste klant. Daar kent men al een service waarbij alle medicijnen die een individuele patiënt op een zeker moment van de dag tegelijk moet innemen, samen in één zakje worden gedaan. Daar kun je dan gemakkelijk een Proteus-placebopil bij doen.

In principe is het ook mogelijk om sensorfuncties in de pil in te bouwen, maar dat stelt veel hogere eisen aan de batterij en zou kunnen betekenen dat de pil onaangenaam groot wordt.

bron: news@nature

Onderwerpen