Het bakje met een kristalbodem kan nieuwe medicijnen scannen voor toxische interacties of kankercellen in een vroeg stadia waarnemen. Onderzoekers van de University of California in San Diego publiceerden hun uitvinding in het tijdschrift Langmuir.

Het schaaltje is gemaakt van poreuze siliciumkristallen en gevuld met polystyreen om de subtiele veranderingen in de celgrootte of vorm waar te nemen. Het silicumkristal met nanometergrote gaten is een fotonisch kristal. Een fotonisch kristal is in staat om licht te controleren op dezelfde manier halfgeleiders elektronen door een computerchip sturen.

 

Levercellen van ratten, gekoppeld aan het polystyreen op het petrischaaltje veranderen van vorm door een toxische dosis van bijvoorbeeld cadmiumchloride of acetaminofen. Licht verspreidt zich hierdoor anders over het oppervlak en dit kan waargenomen worden met een gevoelige spectrometer.

 

Het schaaltje zou ook gebruikt worden voor vroege detectie van kankercellen uit het bloed. De lichtreflectie van normaal bloed kan vergeleken worden met kankercelbevattend bloed.

 

Bron: UCSD, 13 juni 2006

 

Onderwerpen